Tuesday, April 2, 2013

Membongkar nista Tuan Guru

Satu ketika dahulu, Nik Aziz ada melarang orang ramai khususnya rakyat Kelantan supaya tidak menggantungkan gambar Perdana Menteri (Mahathir) kerana perbuatan itu menjadikan kita mendewa-dewakan manusia.

Hari ini bagaimana ? Diseluruh pelusuk Kelantan sama ada di bulatan jalan atau di persimpangan, atau di mana-mana sahaja penuh dengan gambar Nik Aziz.

Ada gambar Nik Aziz menangis sedang berdoa, ada gambar Nik Aziz sedang bersolat dan berbagai-bagai lagi. Sakit mata melihat gambar-gambar itu, dan perbuatan itu sebenarnya adalah riak, perbuatan itu juga mengharapkan supaya orang jahil memuji atau mendewa-dewakan Nik Aziz.

Nik Aziz berkata UMNO tolak Islam. Saya ingin merujuk kepada kenyataan Nik Aziz seperti yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia Selasa 6 Disember di muka 7 bahawa pihak yang menolak Islam juga adalah kufur. Pihak mana yang sebenarnya menolak Islam ? UMNO atau PAS ? atau DAP (langkah mayat aku dulu kata Karpal Singh).

Rasulullah s.a.w. ada bersabda bahawa Al-Quran itu adalah menjadi hujah atau bukti yang kuat untuk menolong diri seseorang itu pada hari kiamat kelak, atau untuk menyusahkan dan menyulitkannya hingga ditimpakan azab ke atas seseorang itu pada hari tersebut.

Ini memang jelas. Dengan keterangan ini tiada siapa pun boleh atau dibenarkan berdusta dengan ajaran Al-Quran iaitu wahyu Allah s.w.t. Sebenarnya kita tiada pilihan, suka atau tidak suka, kita kena ikut Al-Quran, bukan Al-Quran kena ikut cakap kita. Nik Aziz suruh Al-Quran ikut cakap dia. Contoh, ringkas saja, dalam Al-Quran banyak Ayat yang Allah melarang kita daripada mendekati syaitan, contoh, di Surah Faatir Ayat 6 bermaksud:

Sesungguhnya Syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadilah dia musuh yang mesti dijauhi tipu dayanya. Sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka.

Tetapi Nik Aziz kata kita boleh berkawan dengan syaitan jika syaitan itu mahu membantu kita menubuhkan negara Islam. Syaitan mana ? Allah kata tak boleh, Nik Aziz kata boleh. Jadi, sekarang siapa kufur ? Pernahkah pemimpin UMNO kata begitu? Jawapannya adalah tidak. Hanya Nik Aziz sahaja yang berani berkata begitu.

Pada tahun 1999 (PRU-10) apabila PAS menang di Terengganu, penceramah-penceramah PAS kata, Nik Aziz berkata ramai para malaikat turun dari langit ke bumi membantu pengundi untuk mengundi PAS. Kata penceramah itu lagi, Nik Aziz berkata para malaikat memegang dan menggerakkan tangan-tangan pengundi untuk mengundi PAS. Nik Aziz nampakkah malaikat turun dari langit? Siapa berbohong? dan siapa kufur ?

Pada tahun 2004 (PRU-11) apabila PAS tewas di Terengganu lain pula kata penceramah-penceramah PAS, penceramah-penceramah PAS kata, Nik Aziz berkata kata ramai pengundi hantu UMNO datang dari Kuala Lumpur dengan berpuluh-puluh bas untuk mengundi UMNO hingga PAS hilang kuasa.

Kata Nik Aziz lagi, ini pilihan raya tidak adil dan pilihan raya tidak bersih. Persoalannya, mana perginya para malaikat di tahun 1999 itu ? Siapa berbohong ? dan siapa kufur ?

Dengan hujah-hujah di atas, seolah-olah pada tahun 1999 Nik Aziz nampak para malaikat turun ke bumi, dan pada tahun 2004 Nik Aziz nampak hantu pula sebagai pengundi. Tidak logik langsung.

Nik Aziz ialah manusia biasa. Nik Aziz bukan manusia istimewa. Nik Aziz bukan manusia ajaib. Nik Aziz bukan di antara 10 sahabat Nabi s.a.w. yang dijanjikan syurga oleh Baginda. Nik Aziz ialah Menteri Besar Kelantan sejak tahun 1990 (22 tahun yang lalu). Nik Aziz juga seperti manusia-manusia lain, Nik Aziz juga terikat kepada ibadat kepada Allah s.w.t., Nik Aziz juga tertakluk kepada syurga dan neraka.

Namun, Nik Aziz sentiasa bercakap besar seolah-olah dia adalah manusia paling hampir dengan Allah s.w.t.

Saya masih ingat, menjelang PRU pada tahun 1990, 1995, 1999, 2004 dan 2008 penceramah-penceramah PAS menggunakan strategi yang sama iaitu mana-mana calon yang diputuskan oleh parti merupakan calon-calon terbaik kerana Nik Aziz mendapat petunjuk setelah bermunajab kepada Allah s.w.t.

Penyokong-penyokong tidak boleh menolak mana-mana calon yang diputuskan oleh parti kerana ia telah diputuskan terlebih dahulu oleh Mursyidul Am PAS setelah diperkenankan oleh Allah s.w.t. kata penceramah PAS dengan sombong, dan disambut dengan takbir, takbir, takbir.

Tetapi yang peliknya ramai juga calon-calon yang diputuskan oleh Nik Aziz itu telah tewas di tangan UMNO.

Para pembaca boleh fikir sendiri.


No comments:

Post a Comment